„Hoțul strigă hoții” este o tactică de manipulare

În 2019, în urma unei întâmplări nefericite, am scris o postare intitulată „hoțul strigă „hoții!” de care am uitat, până când am primit un mesaj privat în care am fost întrebată de unde vine expresia asta.

Așa că, am decis să scriu o altă postare pentru cei care se întreabă ce înseamnă „hoțul strigă hoții” sau de unde vine mai precis această expresie românească.

„Hoțul strigă hoții” este o expresie care sugerează că cei care sunt vinovați de o anumită faptă ilegală sau imorală încearcă să distragă atenția de la propria lor vină, acuzând alții de aceeași faptă. 

„Hoțul strigă hoții” este o tactică de manipulare

Se spune că aceasta provine din obiceiul hoților de a striga pentru a atrage atenția asupra altor hoți, astfel încât să poată scăpa de pedeapsă. Este adesea folosită pentru a evidenția ipocrizia sau încercarea de a distorsiona adevărul în favoarea propriei persoane.
  • Exemplu din viața profesională: 
Să spunem că într-o organizație, cineva este prins furând bunuri. În loc să admită vina, acea persoană ar putea începe să acuze alți colegi că ar fi la fel de vinovați de furt. Astfel, ar putea spune ceva de genul: „Eu nu sunt singurul care fură aici, uitați-vă și la ceilalți!” Aceasta ar fi o aplicare a expresiei „Hoțul strigă hoții,” unde cineva încearcă să își ascundă propriile acțiuni vinovate acuzându-i pe alții de aceeași faptă. 
  • Exemplu fictiv din politică care ilustrează expresia „hoțul strigă hoții” este acesta:
Să presupunem că avem un politician, numit Ion. Ion este acuzat de corupție și de abuz de putere. În loc să răspundă direct la aceste acuzații, Ion începe să acuze alte partide politice de corupție și de abuz de putere, deși nu există dovezi concrete care să susțină aceste acuzații. Prin această tactică, Ion speră să distragă atenția publicului de la propriile sale fapte și să arunce suspiciunea asupra altora.

Acesta este un exemplu clasic de „hoțul strigă hoții.” O tactică de manipulare extrem de populară, nu numai printre politicieni sau în viața profesională, dar și în viața de zi cu zi, printre oameni de rând. 
  • Exemplu numărul trei din viața privată care ilustrează expresia „hoțul strigă hoții”: 
Să ne imaginăm două prietene, Maria și Ana. Într-o zi, Maria își dă seama că i-a dispărut un colier valoros. În loc să caute colierul sau să încerce să afle ce s-a întâmplat cu el, Maria începe imediat să acuze pe Ana că i-a furat colierul, deși nu are nicio dovadă în acest sens. În realitate, Maria își pierduse colierul în altă parte, dar a folosit această situație pentru a arunca suspiciunea asupra Anei și a distrage atenția de la propria sa neglijență.

Expresia „hoțul strigă hoții” descrie o formă  mai mult sau mai puțin evidentă de manipulare. 
Cum am menționat, este o tactică prin care o persoană încearcă să distragă atenția de la propriile sale greșeli sau comportamente inadecvate, acuzând pe alții de aceleași fapte. 
Aceasta poate fi folosită pentru a crea confuzie, pentru a evita responsabilitatea sau pentru a arunca suspiciunea asupra altora. Este o formă de proiecție și poate fi folosită în multe contexte, de la politică la viața personală. 
  • Iată un exemplu care implică un elev și un profesor: 
Să presupunem că avem un elev, numit Mihai. Într-o zi, Mihai nu își face tema pentru acasă. Când profesorul îi cere să prezinte tema, Mihai începe să acuze pe alți elevi că nu și-au făcut tema. În realitate, Mihai încearcă să distragă atenția de la faptul că el nu și-a făcut tema și speră că profesorul va fi prea ocupat certându-i pe ceilalți elevi pentru a-l pedepsi pe el. Acesta este un exemplu de "hoțul strigă hoții" într-un context școlar. 
  • Un exemplu mai detaliat care implică doi prieteni: 
Să presupunem că avem doi prieteni, Andrei și Radu. Ei sunt prieteni buni și își petrec mult timp împreună. Într-o zi, Radu își cumpără un nou telefon mobil, pe care îl adoră și îl păstrează cu grijă.

După câteva zile, Radu observă că telefonul său lipsește. Începe să-l caute disperat, dar nu îl poate găsi. În acest moment, Andrei intră în cameră. Văzând starea de panică a lui Radu, Andrei începe să acuze pe alți prieteni că au furat telefonul, deși nu are nicio dovadă în acest sens.

În realitate, Andrei știa unde este telefonul. El l-a luat fără permisiunea lui Radu pentru a se juca cu el și l-a uitat într-un alt loc. Însă, în loc să admită acest lucru, Andrei a preferat să arunce vina asupra altora, sperând că va putea distrage atenția de la propria sa greșeală.

Acesta este un exemplu de „hoțul strigă hoții” într-un context de prietenie.
Andrei a încercat să scape de responsabilitatea sa prin acuzarea altora.

Manipularea de acest fel poate eroda încrederea în relațiile dintre prieteni. Sunt sigură că ți s-a întâmplat ceva asemănător. 
  • Și pentru că există infinite situații în care putem identifica această strategie subversivă, introduc ultimul care implică două prietene, Laura și Ioana:
Laura are un iubit pe nume Alex, pe care îl iubește foarte mult. Ioana, cea mai bună prietenă a Laurei, începe să simtă o atracție pentru Alex, deși știe că acesta este iubitul Laurei.

Într-o zi, Laura își dă seama că Alex se comportă ciudat. Începe să suspecteze că Alex o înșală cu altcineva. În loc să discute această problemă cu Alex sau cu Ioana, Laura începe să acuze alte prietene că încearcă să-i fure iubitul.

În realitate, Ioana a început să petreacă mai mult timp cu Alex, alimentând gelozia Laurei. Însă, în loc să admită acest lucru, Ioana începe să susțină acuzațiile Laurei împotriva altor prietene, sperând că va putea distrage atenția de la propria sa atracție pentru Alex. 

Este clar că „hoțul strigă hoții” este o tactică de manipulare prin care o persoană încearcă să distragă atenția de la propriile acțiuni negative, acuzând pe alții de aceleași fapte. Aceasta poate fi folosită pentru a diminua propria culpabilitate sau pentru a obține o reducere a pedepsei.
Este o formă de control și manipulare, utilizată uneori inconștient de cei care se simt amenințați sau vinovați.

Conștientizarea acestei forme de manipulare este esențială pentru a ne proteja și pentru a evita să o folosim împotriva altora. Înțelegerea și recunoașterea acestor comportamente înșelătoare ne pot ajuta să construim relații mai sănătoase și mai autentice. 

În noua mea carte de auto-ajutor și pentru dezvoltare personală, „Utopia umanității” descriu pe larg diferite alte tactici de manipulare care sunt întâlnite în viața de zi cu zi, pentru a oferi cititorilor instrumentele necesare pentru a le recunoaște și a se proteja împotriva lor. 

Și, dacă ești interesat, „hoțul strigă hoții” se traduce în engleză ca „The thief cries thief” sau "The thief calls out the thieves.”
fluture steagul României
Mulțumesc frumos pentru vizită! A fost un adevărat privilegiu. 
Ține-te la curent cu noutățile mele înscrie-te la scrisoarea ocazională, apăsând aici (se va deschide o altă pagină). 
Promit să nu fac spam. 
🕮
Cărțile mele se găsesc peste tot în mediul online. 

Disclaimer 
Vreau să fiu sinceră și transparentă cu tine și să-ți spun că o parte dintre linkurile de pe blog sunt linkuri de afiliat, ceea ce înseamnă că eu câștig un procent din vânzările generate de aceste linkuri. 
Dar nu-ți face griji, acest lucru nu te afectează în niciun fel, nu te costă nimic în plus și nu te obligă la nimic.
Promovez doar produse pe care le folosesc sau le-aș folosi personal. 
Mulțumesc pentru sprijinul tău și pentru că mă ajuți să-mi câștig existența. Fiecare dintre noi are un preț, dar tu ești neprețuit pentru mine! 
Pentru detaliile complete, apasă aici
🌟🌟🌟🌟🌟
Special pentru creatorii cu visuri mărețe: în cazul în care ai scris o carte ori o colecție de poezii pe care vrei să o publici gratuit, de acasă la orice oră, o poți face chiar în acest moment, apăsând aici: 

Mult succes!🙌

Niciun comentariu